Hout reparatie

Wat is houtrot?

Op plekken waar een verfsysteem het hout niet meer beschermt kan vocht in aanraking komen met het hout en in het hout trekken. Hierdoor ontstaan er schimmels die bv houten kozijnen aantasten en daarmee houtrot veroorzaken.

 

Houtrot kan een groot probleem vormen in kozijnen, deuren of andere houten onderdelen. Het komt vaak voor in houten onderdorpels en houten verbindingen. Houtrot reparatie is dan ook van groot belang om hoge vervangingskosten te voorkomen.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Houtrot is grotendeels te voorkomen door het regelmatig controleren van het verfsysteem en kitvoegen en zo nodig te herstellen. Daarmee kan er geen vocht in de houten onderdelen trekken en wordt het ontstaan van problemen voorkomen.

 

Kleurstelling Schilderwerk

De kleurstelling van het schilderwerk heeft invloed op de werking van het hout en daarmee ook op reparaties. Donkere kleuren nemen erg veel warmte op en kunnen de ondergrond daarmee zwaar belasten. Het hout kan extreem gaan werken en in combinatie met een slechte houtkwaliteit kan dit scheurvorming als gevolg hebben.

 

Renovaid adviseert daarom bij voorkeur een lichte kleurstelling toe te passen. Indien dit om esthetische redenen niet wenselijk is, is het te adviseren het project vaker te monitoren om eventuele schades snel te kunnen aanpakken.

 

Houtrot behandelen

Mocht er onverhoopt toch houtrot ontstaan, dan is het belangrijk dat het aangetaste hout volledig verwijderd wordt voordat er opnieuw geschilderd wordt. Houtrot breidt zich namelijk uit onder de nieuwe verflaag. Zodoende kunt u grote en kostbare reparaties of deelvervanging voorkomen. Houtrot behandelen in een vroegtijdig stadium voorkomt mogelijk hoge kosten voor vervanging houten delen als kozijnen, dorpels etc.

Verborgen vochttoevoer

Indien er vocht toevoer tot de ondergrond mogelijk blijft zal vroeg of laat (weer) houtaantasting optreden. Open naden- en verbindigen zijn voor de hand liggende plaatsen waar vocht toevoer plaats vindt. Maar vaak is de oorzaak van vochttoevoer niet meteen duidelijk.

Berucht in deze zijn:

 • Vochttoevoer van binnenuit.
 • Lekkende beglazingsystemen.
 • Aluminium profielen en droge beglazing
 • Vocht toevoer vanuit de spouw of het metselwerk.
 • Dicht gekitte kozijn-gevelaansluitingen.

 

Het is belangrijk om bij mogelijk houtrot de detailleringen in de constructie door te lichten en de oorzaak van houtrot te ontdekken alvorens deze te herstellen.

 

Houtrot herstellen

Om houtrot te herstellen werken wij met het herstelsysteem van Renovaid. Algemene eigenschappen van de Renovaid producten:

 • Duurzaam
 • Blijvend elastisch
 • Uitstekende hechting op hout
 • Goed overschilderbaar
 • Vrij van oplosmiddelen
 • Voldoet aan de nieuwste regelgeving
 • Geproduceerd onder ISO 9001 en 14001

 

Voor meer informatie: Renovaid.nl

Vraag vandaag nog een offerte aan

offerte aanvragen

van der Sluijs Totaal Onderhoud I Kerkstraat 30 I 5328 AB Rossum I Tel. +31 (0)6 109 04 937

Facebook van der Sluijs Totaal OnderhoudEen E-mail sturen aan van der Sluijs Totaal Onderhoud